Çocuğunuzun Duygusal Zekasını Nasıl Geliştirirsiniz?
Hayatta başarılı insanlar, IQ nun yanısıra , EQ yani dugusal zekası da yüksektir. Duygusal zekası yüksek olanlar, aile ve sosyal çevreleriyle iyi ilişki kurabilen, kendi duygularını ve başkalarının duygularını iyi analiz edebilen empati kurabilendir. Motivasyonları yüksektir.
Çocukların, duygusal becerileri zaman içerisinde gelişir. Yaşları büyüdükçe idrakleri de değişir. Kimi zaman problemlerini çözmeye yönelik olurken, kimi zaman da, yaşadıkları duyguya göz yumarlar. Eğer problemleri çözemezlerse bununla başetmek için başka yollara başvururlar.
Çocukların akademik başarıları üzerinde çalışırken, duygusal zekaya dikkat edilmiyor. Duygusal zeka, insanın duygularını anlama ve yönetebilme yeteneğidir. Duygular, rahatsızlık sebebi değildir. İnsanın gelişimine aracılık ederler.
Üzüntü, mutluluk hepsi insanlar içindir. İki yönü vardır. Negatif tarafının yanında pozitif yönü de vardır. İkisi de bizim gelişimimizde önemli rol oynar. Yeter ki farkına varalım. Size öğretmek istediklerini anlayalım.
Duygusal zeka, çocukların ileriki hayatlarında önemli rol oynar. Ebebeynlerin, çocukların duyguları karşısında verdikleri tepkiler duygusal zekanın seyrini etkiler.
Çocukların duygularının ciddiye alınması, onların önemsenmesi, çocuğun kendisini değerli hissetmesini sağlar. Onların duygularını yok saymak, onaylamamak kendilerini değersiz hissetmelerine sebep olur. Bunun yerine duygularının , değerli olduğunu ama davranışlarına yön vermek gerektiğini hissettirin.
- Çocuğunuzun duygularını anlamaya çalışın.
- Hissettiği duyguların ona bir şey öğretebilmesi için yön verin.
- Hissettiği duyguyu anlamasını sağlayın.
- Belirli bir çerçeve çizerek problemleri çözmesini sağlayın.
Teşekkür ederiz , çok yararlı bilgiler.