Her beş kişiden birinde hipertansiyon var
Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, Türkiye’de her 5 kişiden birinin hipertansiyon hastası olduğunu belirterek, dünyada her 3 kişiden birinin ölümünün hipertansiyon ile ilişkili olduğuna dikkat çekti.
Halk Sağlığı Müdürü Kemik, 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaparak, öneri ve uyarılarda bulundu. Hipertansiyonun (yüksek tansiyon), kanın damar duvarına yaptığı basınç olarak tanımlandığına işaret eden Dr. Kemik, hipertansiyonun küresel bir halk sağlığı sorunu olduğunu kaydetti. Dünyada her 3 kişiden birinin ölümünün hipertansiyon ile ilişkili olduğunu, kalp ve damar hastalıklarından yılda 17 milyon kişinin yaşamını yitirdiğini vurgulayan Kemik, Türkiye’ye ilişkin verileri de aktarda. Sağlık Bakanlığı’nın 2011 yılında 15 yaşından büyük kişilerle yaptığı Kronik Hastalıklar ve Risk Faktörleri saha çalışması verilerine göre, Türkiye’de her 5 kişiden birinin (yüzde 23) hipertansiyon hastasıdır olduğunu belirten Kemik, “Çalışmada tansiyon ölçümü ile ilk kez hipertansiyon teşhisi konan, daha önce hipertansif (yüksek tansiyonlu) olduğunu bilmeyenlerin oranı yüzde 8,8’dir” dedi.
Hipertansiyonla ilgili risk faktörleri hakkında da bilgi veren Kemik, hipertansif bireylerin koroner kalp hastalığı ve serebrovasküler hastalık için açısından altında olduklarına dikkat çekti. Tütün kullanımı, obezite, yüksek kan kolesterolü, şeker hastalığı gibi risk faktörleri hipertansiyonla birleştiğinde kalp krizi ve felç riskini de arttırdığını kaydeden Kemik, “Tanı konulmamış ve kontrolsüz hipertansiyon, tüm dünyada felcin en önemli nedenidir. Bu yüzden hipertansiyonun erken tanı ve tedavisi kardiyovasküler riski azaltarak felç ve kalp krizinin önlenmesinde hayati önem taşımaktadır. Kontrolsüz kan basıncı ile bağlantılı olarak kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, periferik damar hastalığı, göz damarlarında hasar ve görme kaybı gelişebilmektedir” ifadelerini kullandı.
Hipertansiyon hastalığının birçok hastalığın oluşumuna zemin hazırladığının altını çizen Kemik, hipertansiyonda ilaç tedavisinin tek başına yeterli olmadığını, başarılı bir sonuç için mutlaka sağlıklı yaşam davranışlarının geliştirilmesi gerektiğini ifade etti. Dr. Kemik, vatandaşlara şu önerilerde bulundu: “Hipertansif bireyler ile bu hastalığa yatkın olan bireyler sağlıklı beslenmeli, fazla kilolu veya obez ise kilo vermeli, fiziksel aktiviteleri düzenli yapmalı, tuz kullanımını azaltmalı, düzenli muayene ve tetkiklerle hastalığın takibine önem vermeli, ilaçlarını önerilen dozda ve sürede, aksatmadan kullanmalı, kan basıncını düzenli izlemelidir. Hipertansiyon ile yaşamak ve kontrol altında tutabilmek sizin elinizde.”
Henüz yorum yapılmamış.