Venüs Kadını

Site Rengi

Özgüvenli Çocuk Yetiştirmek

02.07.2021
855
Özgüvenli Çocuk Yetiştirmek

Her anne babanın hayalidir değil mi özgüvenli çocuk yetiştirmek?

Ama her özgüvenli çocuk mutlu mudur sizce? Çocuğun bebeklikten itibaren anne babayla olan ilişkisi hem özgüvenli hem mutlu bireyler yetişmesi için çok önemlidir. Çok değerli hocamız psikolog Doğan Cüceloğlu’nun tavsiyelerinden size satır başları hazırladık. Bu kısa başlıklar çocuk yetiştirme konusunda size çok yardım edecektir 🙂

Ona güvenin

Onun bir şeyleri yapabileceğine güvenin. Yaşına uygun olarak görevler verin ve “Sen yaparsın, inanıyorum” duygusunu ona hissettirin.

Hobi Edinmesine ve Bunu Devam Ettirmesine Destek Verin

Her çocuğun mutlaka bir ilgi alanı vardır. Onun o ilgisini keşfedin ve bu alanlarda onu destekleyin. İmkanlarınız ölçüsünde kurslara gönderin, materyaller alarak onun ilgi alanına önem verdiğimizi ona gösterin. Eğer yapabileceğiniz bir şeyse siz de ona eşlik edin. Dans etmeyi mi seviyor? Onunla birlikte açın müziği, dans edin. Kitap okumayı mı seviyor? Birlikte okuma saatleri düzenleyin.

Uyku Öncesi Aktiviteniz Olsun

Küçük yaşlarda uyumadan önce ona masal okuyarak uyutun. Yatmadan önce sizi yanınızda görsün ilginizi ve sevginizi hissetsin ki kendisini güvende hissetsin. O uykuda olsa bile öperek yanından ayrılın. Emin olun bilinçaltı onu kaydedecektir.

Hata Yaptığında Olayı Analiz Yapın

Çocuk her zaman hata yapabilir, evde bir şeyler kırabilir. Bu durumda çocuğa bağırmak ne kadar yanlışsa ona “Boş ver canın sağ olsun” demek de neredeyse o kadar yanlıştır. Bir senaryo düşünelim. Çocuğa tabakları taşıma görevi verdiniz. Ama taşırken tabakları kırdı ve telaşlandı. Öncelikle çocuğunuzun göz hizasına inin. Tabağın neden kırıldığını anlamaya çalışın. Soru sorun, onun cevap vermesini bekleyin. Çözüm bulmaya çalışın. Çözüm önerilerini de yine çocuğunuzdan alabilirsiniz. Elleri mi ıslaktı önüne mi bakmadı? Bunu anladıktan sonra ona şu soruyu sorun: “Sen bundan ne öğrendin?”. Örnek senaryoya göre çocuk “Ellerim ıslakken bir daha tabakları taşımayacağım” çıkarımını yapıyorsa doğru yoldasınız demektir. ileride hem sorumluluk sahibi, hem inisiyatif alabilen, hem de özgüvenli bir çocuk yetişmesine katkıda bulunduğunuza ikna olabilirsiniz.

Hayır Demeyi Öğrenin

Çocuğun her istediğine tamam dememek, hem onda irade gücünü geliştirecek, hem de çocuk sizi kopyalayacak olduğu için büyüdüğü zaman kendinden ödün vermeyen bir birey yetişmesine de zemin hazırlayacaktır.

Sorumluluk Verin

Çocuğun yaşına uygun olarak erkek kız çocuk ayrımı yapmadan ev işleri için görevler verebilirsiniz. Böylece çocuk ilerleyen yaşlarda yalnız kalabilme, birine bağımlı olmadan yaşayabilme yetenekleri edinecektir

Fikirlerini Dinleyin

Bizim toplumumuz için belki de en zor şeydir değil mi bu? “Başımıza icat çıkarma” deyimini herkes en az bir kez büyüklerinden duymuştur. Siz siz olun bu hataya düşmeyin. Belki de geleceğin bilim insanı sizin evinizde büyüyordur J Çocuğunuzun fikirlerini can kulağıyla dinleyip bu konudaki kendi fikirlerinizi de ona söyleyerek tatlı bir sohbet başlatın.

Hayal Kurmayı Öğretin

Kimi çocukların doğuştan hayal gücü çok güçlüdür. Kimi çocuklar ise anne babası tarafından desteklenmeye ihtiyaç duyar. Çeşitli konularda beraber hayal kurarak zihnin sınırları dışına, alışılagelmiş kalıpların dışına çıkmayı öğretin.

Çabasını Takdir edin

Her bilinçli anne baba çocuğunun başarılı olmasını ister. Ama kimi zaman başarılı bir sonuçtan daha çok, süreç önemlidir. Belki hayat sonuca bakıyor ama mutluluk için süreç de çok önemlidir. Bu nedenle çocuğunuz bir konuda başarısız olsa bile, gösterdiği gayreti övün. Bir sonrakine daha çok gayret göstermesi için çaba sarf etmesini teşvik edin.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.